Halatuju Pelajar Lepasan PT3

photo_2015-12-08_15-17-43

 


Comments

10 responses to “Halatuju Pelajar Lepasan PT3”

  1. Hamba allah Avatar
    Hamba allah

    Salam, Maaf saya kongsikan sedikit pengalaman yg tak seberapa.

    Anak saya juga tidak berminat untuk belajar akedemik (last habis ambil peperiksaan penggal 1 tingkatan 3). Saya mohonkan kursus kemahiran SKM di Giatmara kerana kelayakan kursus bagi yg berumur 16 tahun dan sijil tamat sekolah diterima masuk utk peringkat sijil shj. (SKM Tahap 1, 2 dan 3 x silap) Boleh search tawaran kursus giatmara kemasukan jan dan julai.
    Nak ke peringkat diploma (tahap 4/5) atau kursus2 dgn kelayakan SPM wajib ambil SPM bg mana2 pusat bertauliah. So tahun depan saya sarankan anak ambil kertas peperiksaan SPM (paper Julai) utk melayakkan dia memohon kursus ke tahap diploma pula. Keperluan kerja pun ada yg memerlukan SPM utk dapat kadar gaji yg tinggi. Anak saya pun dah mula kesedaran pentingnya SPM.

    Kursus SKM pun kena tahu pilihan kursus yg ditawarkan,
    SKM 02 – Tahap 2 sambung ke SKM 3
    SKM 03 – Tahap 1-3 (ambil yg ni pun ok)
    SKM 34 – Tahap 3 & 4 sambung ke SKM 5
    SKM 04 – Tahap 1-4.
    DKM 45 – Tahap 4-5
    tempoh masa belajar pun berbeza ikut tahap.
    (nak tau info boleh search GOOGLE)

    Banyak tempat kalau nak belajar kemahiran dah sekarang, tgk kelayakan.
    ILP, ADTEC, IKBN, IKTBN, GIATMARA, IKM, KKTM,
    KV (Tingkatan 4-5 Dpt SPM dan SKM Tahap 2)
    Pusat Bertauliah Swasta

    Pilihan di tangan anda. Jangan biar tangan kosong. Akademik tak pandai mana tak pe, janji boleh buat kerja. Melambak kerja kat luar tu dik. Nak guna pengalaman utk dapatkan DKM pun boleh.

  2. Suhaili binti noraszhan Avatar
    Suhaili binti noraszhan

    Assalam…saya memang hendak nak masok kemahiran nii☺️sebab saya tak minat sangat belajar

  3. AMIR AWALLUDIN BIN MOHAMAD RODZI Avatar
    AMIR AWALLUDIN BIN MOHAMAD RODZI

    salam tuan,
    1. bila permohonan sesi 2019 dibuka
    2. apa syarat-syarat untuk memohon
    3. adakah lepasan pt3 layak memohon
    4. program apa yang ditawarkan
    5. adik saya lepasan pt3 2018, dia gagal dalam matematik. adakah dia layak untuk memohon

    1. Admin Avatar
      Admin

      permohonan sesi 2019 telah dibuka, encik boleh memohon di http://dtacmuar.com.my/daftar/program-skm/

  4. azhari Avatar
    azhari

    TUAN DTAC UNTUK LEPASAN PT3 HANYA DI MUAR SAHAJA KE?

    1. Admin Avatar
      Admin

      1.Lepasan PT3/SPM 17-25 tahun
      2. Muar sahaja

  5. Adawiyah Zakaria Avatar
    Adawiyah Zakaria

    Salam Tuan/Puan.

    Adik saya berminat nak join DTAC, Tapi dia tak ambil pt3.
    Adakah dia layak untuk join DTAC?

    1. Admin Avatar
      Admin

      wsalam, dari mana ya?
      adik umur berapa?

  6. Mohamad Azrul bin Mohd nawawi Avatar
    Mohamad Azrul bin Mohd nawawi

    Tuan,,
    Cara memohon macam mana,,sila beri penjelasan.

    1. Admin Avatar
      Admin

      Terima kasih berhubung dengan kami.

      En Azrul boleh terus daftar melalui link dibawah,

      Klik, http://dtacmuar.com.my/daftar/program-skm/

      Staf kami akan hubungi En Azrul.

      – En Faisal, IT Officer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *