Student Leaders Board Johor, Menjadi Contoh Sekolah Di Sabah

Student Leaders Board (SLB) atau Badan Pemimpin Muda Sekolah telah mendapat perhatian kerana keberkesanan dalam membentuk dan melatih pelajar sekolah dalam kepimpinan.

Oleh itu, Pusat Latihan Kemahiran DTAC selaku badan penaja Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Mahmud Iskandar (STMI) telah dijemput ke Sabah.

Jemputan tersebut adalah bertujuan membantu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Peter Mojuntin, Penampang Sabah tentang SLB.

Gambar-gambar semasa SLB di SMK Datuk Peter Mojuntin

Berlaku perkongsian ilmu, pengalaman dan bertukar-tukar idea dalam pembentukan sistem seperti SLB.

Apakah itu Student Leaders Board (SLB)?

Student Leaders Board (SLB) telah dibentuk sebagai asas untuk melahirkan pemimpin sekolah-sekolah yang berpotensi sebagai contoh pemimpin di sekolah.

Jabatan Pendidikan Negeri Johor (JPNJ) berpendapat sudah tiba masanya untuk membangunkan satu perancangan yang sistematik melahirkan generasi pemimpin muda.

Secara tak langsung dapat menyediakan modal insan yang kompetitif untuk keperluan Wilayah Pembangunan Iskandar.

SLB juga bercita-cita untuk meningkat prestasi sekolah-sekolah di Johor dan meningkatkan kecemerlangan pelajar-pelajar.

Ini adalah konsisten dengan kriteria pemilihan sekolah-sekolah berprestasi tinggi yang jelas menekankan dua elemen penting tesebut.

Apakah objektif Student Leaders Board (SLB)?

Objektif ditubuhkan SLB adalah seperti berikut,

#1  Melahirkan sekumpulan pemimpin muda di Johor

Yang akan mewujudkan satu legasi dan menjadi tradisi baru dalam melahirkan generasi akan datang yang berpimpinan kreatif, dinamik dan inovatif.

#2  Tingkatkan kecemerlangan kepimpinan

Berlaku ntara pelajar cemerlang melalui pendedahan kepada kemahiran kepimpinan seperti komunikasi berkesan dalam hubungan diplomatik dan antarabangsa.

#3  Tanda aras

Bangunkan penandaan aras untuk semua pemimpin masa hadapan di Johor.

#4  Peluang mudah untuk pelajar terbaik

Jalan-jalan terbuka untuk pelajar terbaik di Johor kepada mendapat pengalaman dan faham di tanggungjawab sebagai anggota SLB.

#5  Pemimpin kompetitif dan berdaya saing

Untuk mengeluarkan pemimpin masa hadapan yang kompetitif dan berdaya saing dalam menghadapi isu global dan cabaran.

#6 Minda global

Menghasilkan individu-individu dengan satu penetapan minda ‘global’ ‘; siapakah boleh berfikir secara global tetapi memiliki dan menunjukkan kesetiaan kuat kepada negara.

#7  Pemimpin patriotisme

Untuk mengeluarkan pemimpin masa hadapan diseduh dengan satu sentimen kukuh patriotisme dan kesetiaan teguh ke Johor.

Rujukan
#1 What is SLB?

Comments

2 responses to “Student Leaders Board Johor, Menjadi Contoh Sekolah Di Sabah”

 1. Norafeeda Nasaruddin Avatar
  Norafeeda Nasaruddin

  adakah pemilihan ini terkhusus untuk anak2 kelahiran negeri johor sahaja?, jika anak lahir di johor, parents bukan orang johor, anak tidak layak untuk pemilihan wp cemerlang di sekolah?

  1. Admin Avatar
   Admin

   Program kemahiran TVET (Teknikal dan Vokasional Pendidikan dan Latihan) di DTAC Muar tidak terhad kepada orang Johor sahaja. Semua rakyat Malaysia dari seluruh negara layak memohon untuk menyertai program tersebut. DTAC Muar menyediakan kursus kemahiran dalam bidang Kejuruteraan Mekatronik yang terbuka kepada pelajar dari seluruh Malaysia. Ini adalah peluang yang sama untuk semua individu yang berminat memperoleh kemahiran dan pengetahuan dalam bidang tersebut, tanpa mengira negeri kelahiran atau asal usul mereka. boleh daftar di https://dtacmuar.com.my/register

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *